Mommy

Vliegen met een dreumes

Zoals jullie wellicht wel weten, zijn mijn vriend en ik niet vies van een (verre) reis. Toen vorig jaar dan ook beslisten dat we in november een verre vliegvakantie gingen maken, leek ons dat dan ook een logisch iets. Geen zomervakantie, maar wel een kleine drie weken de zon gaan opzoeken in Zuid-Afrika. Wat denk je? Zalig toch? Dachten wij ook! Of wacht.. ?

De meeste reacties op onze reis waren dezelfde: “Oh, wat cool dat jullie terug gaan! Maar euh, je gaat Aline toch niet meenemen zeker? Zot! Met dat kind 12u vliegen??! Jullie zijn gek!“. Not kidding. Ik denk dat we deze reactie zeker een vijftiental keer gekregen hebben. Maar zoals jullie wellicht al gezien hebben op instagram hebben we haar wel degelijk meegenomen, en zijn we heelhuids teruggekeerd.

Disney Halloween

Waren we zenuwachtig voor vertrek? Ja! Waren we bang voor een 12u durende lijdensweg? Ja! Was het uiteindelijk nodig? Misschien niet, maar het is net die onzekerheid die ons onszelf extra heeft voorbereid voor de vlucht. Van héél veel mensen krijg ik nu de vraag hoe we dat hebben aangepakt en welke tips wij hebben voor ouders die graag eens willen (long-haul) vliegen met hun kinderen, maar nog met veel vragen zitten. Bij deze, enkele tips, gebundeld per onderwerp:

1. Maakt het comfortabel voor je kindje

Dit vind ik eigenlijk de belangrijkste van allemaal, want willen we niet allemaal een tikkeltje comfort tijdens een lange vlucht. Wij beslisten dan ook om een aparte stoel bij te boeken voor Aline, en ze niet bij ons op schoot te nemen. Iets duurder, dat is waar. MAAR! Zo konden we ten eerste met ons drie lekker naast elkaar zitten, maar stoorden we ook geen derde persoon naast ons. Want Aline zo’n 12u op schoot nemen? No thanks! Ook voor korte vluchten zou ik een eigens stoel overwegen, al was het maar omdat Aline niet graag vastgepakt wordt voor lange tijd!

Disney Halloween

Uiteraard is het met een kleiner kindje wél aangewezen om ze op schoot te nemen. Informeer dan zeker eens bij je luchtvaartmaatschappij of het mogelijk is om een bedje voor je kleintje te voorzien, zodat je ze niet op schoot moet laten slapen. Deze bedjes zitten vaak vooraan in de cabine(s), net voor de eerste rij stoelen. Ze slapen dan in een een soort van draagmand/wippertje, dat steunt op een luik dat ze openklappen. Je hebt zo als ouder ook een klein beetje extra beenruimte, maar net daarom zijn deze plekken ook heel gegeerd bij niet-ouders! Er snel bij zijn is dus de boodschap.

Om het voor Aline ook iets vertrouwelijker te maken, namen we ook een speciale autostoel mee. Eentje die aircraft-certified is (de correcte afmetingen heeft & een speciaal bevestigingsysteem voor vliegtuigen heeft) én we dus ook gewoon op het vliegtuig mochten meenemen. Handig hoor! Zeker om haar te slapen te leggen. Let wel, dit mag nog niet zo héél lang, dus check ook even op de website van je vliegtuigmaatschappij wat mag en niet mag. Bij British Airways mocht het wel, maar hebben we wel enkele keren het certificaatje moeten tonen. En extra pluspunt: scheelt je weer een paar euro’s bij de autoverhuurmaatschappij, waar je geen autostoeltje meer moet bijhuren.

2. Neem de juiste bagage mee!

Wat een mens als ouder allemaal niet meesleurt op een vliegtuig. Grote buggy’s, reisbedjes, grote koffers, speelgoed, eetstoelen, .. . Ik zag vanalles aan de bagageband voorbijkomen. Omdat wij gelimiteerd waren in zowel kilo’s als ‘draagkracht’ – wij moesten van Brussel via de Eurostar nog in Heathrow zien te geraken – kozen wij voor twee grote trekrugzakken, een ultra-plooibare buggy, de autostoel en één rugzak die we incheckten als handbagage. That’s it.

Disney Halloween

De ultra-plooibare buggy bespaarde ons een hele hoop stress in de vertrekterminal en na het vliegen (want deze moesten we niet ophalen na de vlucht, dus Aline kon gewoon direct weer de buggy in, waardoor wij onze handen vrij hadden) en ook de trekrugzakken zorgen voor heel wat minder gesleur dan bijvoorbeeld met grote koffers & trolley’s. Een reisbedje en eetstoel namen we niet mee. Op heel wat plekken zijn deze voorzien (zeker in hotels, hostels of vakantiehuisjes) of kan je ze huren bij speciale verhuurfirma’s. Wij kozen voor het laatste, en het reisbedje werd netjes in onze AirBnb geleverd bij aankomst en opgehaald bij vertrek. Handig!

3. Handbagage voor je kind

Op heel wat long-haul vluchten zit er intussen een tablet of schermpje in de rugleuning van de stoel voor je, dus jezelf bezig houden is vaak niet zo heel moeilijk. Maar hoe entertain je een anderhalf jaar oude dreumes in godsnaam voor zo’n lange tijd? Zeker eentje zoals Aline die eigenlijk totaal geen filmpjes kijkt? Wel, dat hangt wellicht af van je eigen inschatting, want elk kind heeft andere interesses. Wij namen een bal mee, enkele leesboekjes, een pop en wat blokjes. Dezelfde dingen waar ze thuis mee speelt. Vaak krijgen ze nog iets van het cabinepersoneel om zich mee bezig te houden, maar een verwittigd ouder is er twee waard.

Wat zat er overigens nog in onze handbagage voor Aline: melkpoeder (want ja, geen brikken toegelaten in het vliegtuig, tenzij je ze in de terminal zelf kocht), lege flesjes voor melk of water, reservekledij, reservetuutjes, luiers en doekjes, favoriete knuffelbeer, 2 pyjama’s, dekentje, pantoffeltjes, koekjes en een drinkbeker. Oja, ook aan te raden: perdolan! Je weet maar nooit!

TIP: check even of er in de luchthavens waar je vertrekt een apotheek aanwezig is. Vaak kan je daar Nutrilon/NAN melk uit brik kopen. Iets handiger dan met melkpoeder te lopen klooien op een overvol vliegtuig, maar helaas niet overal voorhanden. In Heathrow bijvoorbeeld wel, in de luchthaven van Kaapstad niet..

4. Andere Concrete Tips:

Tot slot, nog enkele tips die ik elke ouder kan meegeven, ongeacht naar waar of hoe lang je moet vliegen:

 • Kijk goed na wat je GRATIS mag meenemen in het vliegtuig voor je kind. Dit vind je terug op alle websites van nagenoeg alle vliegtuigmaatschappijen
 • Nog iets wat je best op voorhand nakijkt, is wat de regels zijn betreffende babyvoeding (melk, babyvoeding in potjes, .. ) op de luchthaven. Kwestie van dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de controle
 • Onze buggy is een GB Pockit+, een buggy die je helemaal kan opplooien zodat hij meekan in de cabine. Je weet maar nooit dat je ze even in de buggy moet steken tijdens een ‘baby-tantrum’.
 • Disney Halloween

 • Een 100% vliegtuigcertifieerde autostoel is de Britax Römer ECLIPSE. Deze heeft een ‘aircraft-approved’-certificaatje dat je kan afleveren aan de check-in balie zodat je ‘m kan meenemen op het vliegtuig.
 • Probeer zo veel mogelijk te vliegen met een nachtvlucht indien mogelijk. Het is niet alleen rustiger in het vliegtuig – veel minder prikkels!!! – én het is hun natuurlijke bedtijd. Met een beetje geluk slapen ze vrij snel in, en kan jij zelf ook enkele uurtjes slaap meepikken
 • Begeef je op tijd naar de boarding gate: je mag als ouder met kind als een van de eersten het vliegtuig in om je rustig in de cabine te kunnen installeren. Zo loop jij niet in de weg van je medepassagiers, en omgekeerd!
 • Onze ervaring..

  Gezien alle tips die ik jullie al heb kunnen geven, denk ik dat het wel duidelijk is dat wij een vrij goede heen- & terugvlucht gehad hebben. Maar euh, hoe verliepen die vluchten nu juist?

  Londen – Kaapstad heeft een vliegtraject van ongeveer 11.500km. Zo’n 12u vliegen dus. Wij kozen voor een nachtvlucht, die vertrok om 18u45 lokale tijd in Londen/Kaapstad en landde om 6u in Kaapstad (lokale tijd) tijdens de heenvlucht en 4u in Londen (lokale tijd) in het terugkeren. Aline was de eerste uren van het vliegen lekker aan het spelen, rond zich aan het kijken in haar autostoel en wat aan het rusten tot wanneer de eerste drankjes werden uitgedeeld. Toen hebben we – net zoals we thuis doen – een soort van avondritueel in gang gestoken: pyjama aan, verse pamper, avondflesje en nog wat knuffelen. We dekten toen haar plekje af met dekens – meerdere pogingen, want ze trok de dekens af en toe naar beneden, leuk zeg! – zodat het wat donker was voor haar en ze zo kon slapen.

  Disney Halloween

  Ze sliep telkens ongeveer een uur of 5-6 in haar autostoel, tot ze (wellicht) niet meer lekker zat. Zowel in de heen- als terugvlucht begon ze rond een uur of 2-3 ‘s nachts te huilen en hebben we ze bij ons genomen zodat ze kon verder slapen. Niet zo heel makkelijk voor ons, maar Aline sliep zo lekker door tot de lichten in het vliegtuig aangingen en we ons moesten klaarmaken voor het ontbijt.

  Alleen tijdens de terugvlucht kreeg Aline wat last van haar buik – reisziekte – en heeft ze helaas twee keer moeten overgeven in het laatste uur van onze vlucht. Touristil is dus zeker iets dat we volgende keer moeten meenemen op het vliegtuig. Voor de rest heeft ze echt al haar punten! Anderhalf jaar en al 24u vliegen op de teller!

  Ook alle andere kinderen die we op onze vlucht rond ons zitten hadden, zijn eigenlijk super flink geweest. Uiteraard werd er al eens een kindje huilend wakker, maar door het feit dat het op het vliegtuig erg stil en rustig was, vielen die ook heel snel weer stil. Dus die horrorverhalen over schreiende kinderen tijdens long-haul flights zijn wellicht ook wat overdreven. Laat je dus zeker niet ontmoedigen om die vliegtickets te boeken!

  Disney Halloween

  Heb je nog vragen over vliegen met een kindje, of heb je een eigen ervaring die je graag met ons wil delen? Laat het hieronder maar weten, zo kunnen we van elkaar bijleren!

  Groetjes,

  Laura

8 thoughts on “Vliegen met een dreumes

 1. Wat een super goeie tips heb je gegeven! Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me wel rete spannend. Ons zoontje is nu 1,5 en soms echt een driftkop.

 2. Wij zin ook altijd gaan vliegen met kinderen en hoe kleiner hoe makkelijker dit was. We hebben nooit problemen gehad en het verliep eigenlijk altijd prima. Heerlijk als ze op een gegeven memo zelf eens toen hebben want dan heb jij ook je handen weer vrij. Jullie hebben helemaal gelijk, om dit gewoon te doen. Dat is ons motto ook altijd!

  1. Blij te horen! Zo veel mensen verklaarden ons gek toen we onze reis aankondigden, maar ben zo blij dat we ‘t gedaan hebben! Ik kijk inderdaad ook wel al uit naar het moment dat ze haar eigen rugzakje of trolley kan dragen en zichzelf wat kan bezighouden 😉

 3. Handige tips! Geef ik zeker mee aan vriendinnen met kleine kindjes.
  Ik heb er zoveel spijt van dat wij niet ver en meer gevlogen heb toen Noah nog klein was (en niet schoolplichtig), omdat ik er altijd wat schrik voor had.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *