Tips & Tricks

Vijf gouden BBQ-tips voor warme dagen!

Het mooie weer van de laatste dagen schreeuwt gewoon om barbecue! Toevallig één van m’n favoriete bezigheden deze zomer. Vrienden rond je heen, heerlijke vleesjes (of vis, of ..) op de rooster, zalige temperaturen, een heerlijk drankje, .. Alles waar een mens vrolijk van wordt, toch?

Ik durf wel te stellen dat ik met m’n vriend wel een echte Barbecue-expert in huis heb, en mits hij intussen ook part-time brandweerman is, heeft hij voor jullie enkele tips om veilig aan het braden te slaan!

Yves Rocher

Op alles voorbereid zijn

Je blijft met vuur spelen, dus is het belangrijk om aan de veiligheid te denken van de mensen rondom je, en vooral voor die van jezelf. Daarom houd je best altijd een waterspuit in de buurt om eventuele vlammen te doven. Je weet wel, zo’n plantenspuiter? Ideaal!

Er zijn nog manieren om kleine brandjes in de barbecue ‘te blussen’. Een beetje zand doet wonderen. Een handvol zout in de kolen of briketten gooien helpt ook altijd. En wat je ook doet, houd die deodorant-spray (why o why gebruiken mensen dit toch nog steeds?!) vér weg van je barbecue!

Pas op met huisdieren

Mijn ervaringen met loslopende huisdieren en barbecue zijn allesbehalve positief. Zo sprong de hond van één van mijn vrienden in der tijd de barbecue omver, en ging de kat van de buren ooit eens met het vlees aan de haal. Een leibandje kan dan misschien wel een oplossing zijn. Zeker als je je huisdier wil beschermen tegen de gevaren van de hete kolen!

Yves Rocher

Zoals jullie weten loopt Argon bij ons aan de leiband, maar duurde het ook even voor we doorhadden waar we die leiband precies moesten hangen. Zo hing hij al meermaals vast rond de barbecue, en heeft hij met z’n touwtje al ettelijke glazen omver getrokken. EEEEEEEK!!!!

Gelukkig zit onze tablet – die steevast muziek speelt als we buiten zitten – steeds in een hoes (de Samsung Galaxy Tab A 9.7 hoes bijvoorbeeld) zodat hij niet nat werd. OEF!

Bescherm jezelf tegen de zon

Een logische tip, maar misschien wel dé belangrijkste: smeren smeren smeren. Deze van de Lidl gebruik ik de laatste tijd steeds vaker, want zoals jullie al weten, trek ik het zonder een hoge bescherming niet lang. Gelukkig ben ik niet de enige!

Yves Rocher

Toen we met Nicky & Stephan aan het braden sloegen, hebben Stephan en ik ons écht CON-STANT lopen insmeren, want ja hoor .. We sloegen al aan het verbanden! Je ziet mensen genoeg die foto’s nemen van hun super verbande-zelf met hun selfie stick om daarna op instagram te plaatsen met een ‘stoere’ hashtag.. Een big no-no als je ’t mij vraagt!

Veiligheid & Timing

Probeer nooit een brandende barbecue te verplaatsen. Dat is veel te gevaarlijk. Ook al denk je ‘dat het wel zal lukken’. Je wil niet weten hoeveel mensen hierdoor al permanente brandwonden hebben opgelopen.

Ook misschien eens denken aan de ‘veiligheid’ van je vlees? Wacht tot je kolen volledig grijs zijn geworden, en bewaar steeds een afstand van zeker 10cm tussen de kolen en het rooster. Niemand houdt van aangebrand voedsel hé?

Laat de ‘bakker’ meegenieten

De persoon die aan de barbecue staat is meestal diegene die ook het minst aan de tafel zit. Hij of zij mist hierdoor soms heel wat gesprekken, en voelt zich soms wat geïsoleerd in dat hoekje van de tuin. Ook muziek hoort die persoon minder goed, door dat de barbecue vaak erg ver van de eettafel staat omwille van de veiligheid.

Yves Rocher

Spreek daarom goed af hoe je je ‘etentje’ gaat regelen. Wie bakt wanneer, en waar zet je de tafel. Of wie brengt er af en toe een drankje? Of misschien zelfs iets banaal: waar laat je de muziek spelen? Wij zetten onze tablet steeds rechtop in een hoes (de Samsung Galaxy Tab S 10.5 hoes is daar een goed voorbeeld van) het midden van de tuin, om daar dan onze Spotify op aan te zetten. Zo kan de ‘bakker’ ook meegenieten van de muziek en de sfeer.

Hebben jullie wat genoten van het mooie weer? Ook gebruik gemaakt van de barbecue? Hebben jullie nog een gouden tip voor de anderen? Let me know!

Groetjes,

Laura

1 thought on “Vijf gouden BBQ-tips voor warme dagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *