Personal

Personal: Leven met hormonale acné

Sorry voor de drama in de titel van deze blogpost, want hormonale acné is geen levensbedreigende of ongeneeselijke ziekte. Het is echter wel een vervelend probleem waar ik al een kleine twee jaar tegen vecht, zonder echt veel succes te boeken. Het ziet er niet uit, en het lijkt echt enorm onverzorgd. Omdat ik merk dat heel wat mensen ook last hebben van dit soort acné en dat er nog heel wat vragen rond het camoufleren van de probleemzones, besloot ik er toch een blogpost aan te wijden.

superman

Mijn probleem
Toevallig ligt de oorsprong van mijn probleem in dezelfde periode als het ontstaan van mijn blog. Familie, vrienden en kennissen lieten mij dan ook meermaals op een dag verstaan dat het gebruik van crèmes, potjes en make-up de oorsprong waren van mijn probleem. Dit heb ik dan ook een lange tijd ook geloofd, waardoor het bloggen eigenlijk nooit echt volledig vlotte. Ook sloeg het op mijn humeur. Elke dag een gevecht met de spiegel, omdat je weet dat je zonder een dekkende foundation eigenlijk een échte Frankenstein-kloon bent. Mijn zelfbeeld kreeg elke dag een serieuze knauw, ook al omdat zelfs mijn vriend zei dat het echt niet meer normaal was. Het vervelendste was dan eigenlijk nog die onzekerheid, want was mijn blog nu echt de bron van alle kwaad? Tot oktober 2013.

2014-02-03 07.31.18

Een vriendin van mij studeerde dit jaar af als dermatologe aan uGent en zij wist van mijn hardnekkig probleem. In het kader van haar thesis nam ze mijn huid onder de loep en wist ze ook vrij snel wat het probleem was: mijn hormonen. Ze raadde mij aan toch even de huisarts raad te plegen om te kijken wat er aan gedaan kon worden. Mijn huisarts moest zelfs niet lang nadenken. Hij haalde er even mijn dossier bij en vond direct de oorzaak van mijn probleem. In 2012 ben ik overgeschakeld op de generische variant van mijn anticonceptiepil, en blijkbaar is acné een van de veel voorkomende huidproblemen die ontstaan bij het overschakelen op een nieuwe pil.

Jullie kunnen je niet voorstellen welke last er op dat moment van mijn schouders viel! IK WEET WAT HET IS EN IK KAN ER IETS AAN DOEN! Duizend kilo stress gleed van mij af. Eindelijk terug een babyvelletje! Ik kon ‘m al voelen. Maar.. Helaas zit ik met een overgangsperiode van minstens 3 maand, waarin ik nog heel wat opstoten mag gaan verwachten. Zucht, dus moet ik nog drie maand wachten tot ik zeker weet of het hiermee opgelost is? Nou ja.. Daar kan ik jullie pas binnen drie maand iets over vertellen.

Wat? Hormonen?
Bepaalde medicijnen, zoals de pil, ontregelen de hormoonhuishouding van de vrouw wat kan zorgen voor acneklachten. Maar zoals bij elke vorm van medicatie kunnen er ook complicaties optreden. Acne is blijkbaar één van de mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil.

images (2)

Bij sommige mensen, waaronder ik, kan de pil kan de talgvorming grondig gaan beïnvloeden. Door de overproductie van talg kunnen mee-eters ontstaan die zorgen voor de acne klachten. Mijn oude pil had geen invloed op de talgvorming, maar mijn generisch vervangmiddel des te meer. In mijn oude pil zat immers cyproteronacetaat. Dit is een chemische verbinding die voornamelijk de testosteronreceptor blokkeert. Mijn generische vervanging had dit niet. Vandaar de outbreaks en Frankenstein-skin. Nu is het enkel hopen dat mijn oude pil nog steeds dezelfde invloed heeft op mijn hormonenhuishouding als vroeger. Fingers Crossed!

Hoe camfoufleer ik dit?
Als je jarenlang als een putkopje hebt rondgelopen, ben je gewend om je achter bepaalde producten te gaan verstoppen. Op den duur kan je zo goed verstoppen, dat niemand nog gelooft dat je werkelijk een probleem hebt. Soms kreeg ik zelfs complimenten over mijn ‘zuivere huid’. Omdat je dus wél je probleem kan verstoppen, geef ik jullie graag mijn wondermiddeltjes mee!

P1010461

Het belangrijkste is de primer. Een primer die de huid effen maakt, mat houdt, poriën verkleint én roodheid doet verdwijnen, dat is de primer die je zoekt! Helaas zijn zo’n primers niet goedkoop. De beste die ik tot nu toe gebruikt heb is de Oil Free Primer van Smashbox (€32,00/30ml)! Niet goedkoop, maar de dekking.. O MY GOD!

Vervolgens moet je een goede foundation hebben. Ik heb al verschillende foundations gebruikt, maar als ik er twee moet uitpikken is het de Clinique Anti-Blemish Foundation (€27,95/stuk) én de Revlon Photoready Foundation (€16,99/stuk). Daarnaast is een goede concealer essentieel. De beste naar prijs/kwaliteit die ik al heb gebruikt is de Camouflage Cream van Catrice. Voor €3,99 kan je echt niet klagen naar dekking! Wel goed afpoederen. Daar gebruik het Minerale Poeder van Bio-Nuxe voor! Extra dekking is altijd welkom hé?

Daarna breng ik de rest van mijn make-up aan, maar begin ik tenminste met een mooie egale basis. Je kan het verschil zien op de foto’s. Ik ben er niet trots op dat ik zo ‘fake’ ben naar teint toe, maar nood breekt wet.

Ik hoop dat ik met deze blogpost heel wat mensen die hetzelfde probleem hebben als ondergetekende een hart onder de riem kan steken. Hopelijk heb ik jullie binnen enkele maanden leuker nieuws te vertellen!

Groetjes,

Laura

25 thoughts on “Personal: Leven met hormonale acné

 1. Wat knap dat je hier zo eerlijk en open over durft te zijn! Ik heb zelf ook jarenlang hele erge acne gehad, ben van de huisarts naar de huidtherapeut naar de dermatoloog gestuurd en niks hielp echt blijvend. Mijn huid raakte uiteindelijk alleen maar geïrriteerd van alle middeltjes en behandelingen. Daarom ben ik toen met de behandelingen en middeltjes van de dokters gestopt en ben ik mij in de huid en huidtypen gaan verdiepen en kwam ik erachter dat mijn huid elke keer verkeerd behandelt was; ik heb een gemengde, gevoelige huid en alle middeltjes van de dokter zijn voor een vettere huid en vrij agressief. Nu heb ik door dat mijn huid het best reageert op natuurlijke producten en crèmes en nu ik die gebruik is mijn huid vrij rustig. Ik heb wel af en toe een puistje (wat ook meteen een grote is dan), maar dat vind ik niet zo erg; mijn littekentjes zijn nu al goed bezig met vervagen en daardoor durf ik weer iets makkelijker mijn huid te laten zien.
  Heel veel succes met je strijd tegen acne, ik hoop dat je er snel van af komt! Ik ga je trouwens volgen op Bloglovin’!

 2. Gelukkig weet je nu wat het is en weet je wat je kan doen! Hopelijk lost het probleem zich nu snel op. Ik heb zelf ook veel last van acne, ook al ben ik al 26. Zo frustrerend, ik heb echt momenten gehad dat ik er half depressief van werd. Het enige wat ooit echt bij mij hielp was een roaccutanekuur… Maar ondertussen is al mijn acne weer gewoon volop terug. Ik moet wel zeggen dat sinds ik van huidverzorgingsroutine veranderd ben, er al wat verbetering is. Fingers crossed voor ons allebei dus!

 3. heh… I’m not the only one thank god! Ook al wens ik het uiteraard niemand toe maar ja.. hier zit nog zo iemand…
  Ik moet zeggen, ik begon vanaf ‘t 3de middelbaar plots last te krijgen van acné en dan vooral T-zone. Toen ik na (2?) jaar aan de pil begon is het verminderd. Maar, hoedankook… ik had toch nog lichtjes last van acné.
  Had toen een froefroe en klasgenoot zei dat het daarvan kwam maar is allemaal dikke zever 🙂
  Tot ongeveer begin 2012 ben ik eindelijk naar de dermatoloog gestapt die me Epiduo voorschreef die ik elke avond miniem moest aansmeren. Je huid droogt er enorm van uit maar na een paar maand hielp het! Ik was er zo goed als vanaf buiten 1x/maand lichtjes acnévorming 😉 Toen ik in December’12 terugkwam van Amerika wilde ik die crème niet meer gebruiken omdat ik ook acnéloos wilde zijn ZONDER zalfjes. Tsja, zoals ik al raadde kwam het geleidelijk aan allemaal terug. Kleine ondergrondse bultjes op m’n voorhoofd. Terug naar dermatoloog (maar wou een ander), had me roaccutane voorgeschreven die ik 8 maand zou moeten nemen. Na een week gestopt omdat ik me er absoluut niet goed bijvoelde en mijn acné ook weer niet zo erg was om zulke zware medicatie te nemen. Nu terug die epiduo maar ipv elke avond doe ik om de dag… ik wenste liever ook geen speciale crème te gebruiken maar voorlopig is het maar zo. Op mijn leeftijd wil ik er echt vanaf !

 4. inderdaad een probleem dat wel wat onder de mensen zit.
  echter hebben sommige anticonceptiepillen heteffect van acne net te laten verwdijnen.het hangt dus denk ik van persoon tot persoon af .enkel dokters of dermatologen kunnen hier inderdaad in helpen.
  nooit heb ik een primer gekocht omdat ik hoorde dat het volzat met siliconen en dus dacht ik dat ik net puistjes zou krijgen door dit iedere dag op mijn gezicht te smeren..
  in ieder geval,goed artikel en ik hoop voor jou dat we binnen 3 maand goed nieuws lezen !

 5. Herkenbaar! ik weet dus ook niet wat ik heb. ik gebruikte de pleisterpil maar sinds een paar maanden niet meer en ben ook dit jaar, heel het jaar, het niet van plan om te gebruiken. Kan ik een keer een afspraak maken met jou vriendin die hier meer van afweet. ik word gek! mijn nek en armen zitten er nu ook helemaal onder! en mijn schoonheidspecialisten kan ik niks mee. zoals je weet van mijn blog gebruik ik ook een primer en concealer. maar foundation zo min mogelijk.

 6. Ik heb zelf extreem erge acne gehad en ik ben daardoor aan de roaccutane gegaan. Ik heb nu weer een onwijs glad huidje.
  Ik bedekte mijn acne met Vichy dermablend. Maar ik gebruikte dermablend dus alleen op de puistjes zelf, verder droeg ik altijd een wat lichtere foundation.

  Ik hoop dat alles bij je weg trekt
  xxx

 7. Wat dapper dat je er zo open over hebt geschreven, ik weet zeker dat veel vrouwen en meisjes hier echt iets aan zullen hebben. Ik heb vroeger altijd strubbelingen gehad met mijn huid, en toen ik het helemaal zat was ben ik ook doorgestuurd naar de dermatoloog, ik heb toen Roaccutane voorgeschreven gekregen en sindsdien is mijn huid helemaal gaaf, zelden nog een pukkeltje! Ik weet dus hoe verschrikkelijk je ermee kan zetten, en dat het je écht een ander leven kan geven wanneer je ervan af bent!!!

 8. Als eerste: geweldig dat je zo open erover bent!
  Ik heb zelf bijna 10 jaar een slechte huid gehad. Alles geprobeerd!
  Het was echt verschrikkelijk. Je zelfvertrouwen verdwijnt inderdaad compleet.
  Ik zag een jaar geleden een filmpje van een meisje die vertelde dat haar slechte huid compleet opklaarde toen ze geen lactose (melkproducten) meer in haar dieet had. Blijkbaar zijn heel veel mensen lactose intolerant maar weten zij dat niet. Veel voorkomend symptoon is acne. Ik heb haar idee vervolgens uitgeprobeerd en mijn puisten zijn compleet verdwenen!! Ik ben erachter gekomen dat ik puisten krijg van lactose, gluten en suiker. Zodra ik ook maar een beetje van die ingredienten tot mij neem, krijg ik weer een slechte huid. Als je huid niet snel genoeg opklaard, kun je dat ook eens proberen. Wie weet kun jij die stoffen ook niet goed verdragen.

  Succes met je reis. Keep up your chin <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *