Mommy, Personal

Ons bezoek aan Nausicaá

Al sinds ze enkele maanden oud was, is Aline zot van beestjes! Onze poes (en haar knuffelkonijn) is de enige ter wereld die ze vrijwillig wil gaan knuffelen en ook de zoo – Pairi Daiza en de kinderboerderij – vond ze al leuk. Maar stiekem weet ik ook wel dat een zebra, olifant of een koe voor haar allemaal hetzelfde zijn. Net daarom leek een bezoek aan Nausicaá zo interessant: De prachtige kleurtjes van een aquarium voor Aline, gecombineerd met de diversiteit aan diersoorten en veelheid aan info over de zee voor mama. Samen met één van mijn beste vriendinnen, mijn metekindje Matisse (net geen 9 maand) en Aline (16 maand) trokken we er op uit! Benieuwd naar wat we er van vonden?

Nausicaa

Wat is Nausicaá?

Nausicaá ligt aan de haven van Boulogne-Sur-Mer, aan de Franse Côte D’Opale. Voor mij zo’n anderhalf uurtje rijden vanuit Oostkamp. Dit aquarium is al sinds zijn openin niet alleen een toeristische attractie, maar ook een hoogstaand onderzoekscentra voor onze oceanen en alle zeewezens. Met hun vaste én tijdelijke tentoonstellingen willen ze in de eerste plaats gaan sensibiliseren. Want onze zeeën zijn heel belangrijk voor al het leven op aarde, ook het leven op land. Een belangrijke boodschap, maar eentje die een anderhalf jarig kind natuurlijk nog niet meekrijgt. Maar goed, mama leert bij, dus zij op langere termijn onrechtstreeks ook!

Nausicaa

Tegenwoordig heeft Nausicaá, na verschillende uitbreidingen en verbouwingen – het bestaat al bijna 30 jaar! – de grootste zoutwatertank in Europa. Met z’n 10 miljoen liter is deze tank een thuis voor duizenden vissen, haaien, roggen én een Manta Ray! Indrukwekkend! In kleinere tanks zoomen ze in op meer delicate zeebewoners, zoals koralen, garnalen en kleinere vissoorten.

Nausicaa

Nausicaa

Wat vonden we ervan?

Als ik het in één woord moet gaan uitdrukken wat ik van Nausicaá vond, doe ik dat het liefst in het Vlaams: MACHTIG! De entreetickets zijn niet goedkoop, maar je kan er dan ook echt wel een volledige dag doorbrengen. Zelfs langer, als je graag alles in je op wil nemen van informatie. De opstelling van het zeecentrum is echt prachtig, en er valt enorm veel te ontdekken en te leren.

Nausicaa

Op sommige plaatsen in de tentoonstelling wordt er met schermen & videobeelden getoond hoe het leven in onze oceaan is. Op andere plaatsen leer je dan over het delicate evenwicht van onze oceanen, en welke effecten vervuiling heeft op de zee en zijn bewoners en hoe wij ze kunnen beschermen. Een hot-topic, niet?

Nausicaa

Nausicaa

De ster van Nausicaá is voor mij echter de glazen ‘haaien’-tunnel door het grote aquarium én de glazen ‘cinema’-wand ter grootte van een – euhm ja – cinemazaal. Beide geven letterelijk een unieke kijk IN de diepte. Prachtig. Ook de koraal-aquaria waren echte voltreffers.

Voor jong & oud?

Ik was al van m’n sokken geblazen toen ik voor’t eerst ging in 2010, maar de grootste vraag voor ons was: is het te doen met kleine kindjes? Daar kan ik volmondig JA op antwoorden. Ik geef je enkele redenen:

  • Je kan het aquarium even verlaten en later die dag terugkeren, vergeet dan niet om een stempel te vragen voor je naar buiten gaat.
  • Een kinderwagen kan je huren voor 3,90 Euro per dag Ook kan je je eigen kinderwagen inruilen voor een draagzak.
  • Aan de kleintjes is ook gedacht: in elk toilet is een ververstafel voorzien (zowel in de mannen- als vrouwentoiletten) en in elk restaurant staat een microgolfoven om melk of andere voeding op te warmen
  • Andersvaliden, ouders met hele kleine kinderen, geleide honden en slechthorenden zijn ook welkom! Wij deden het met twee kinderwagens, en konden alles vlot bereiken met liften en schuine platformen. Je mist wel een héél klein beetje van de ervaring – want de liften zijn traag, een typisch Frans liftenprobleem .. – maar niets dat echt storend is.

Nausicaa

Misschien ook heel leuk om te weten: heel wat aquaria hebben een brede boord voor het ‘raam’, waar je een kindje dat nog niet zelfstandig kan stappen of zitten kan laten meegenieten van het onderwaterspektakel. Matisse vond het heel boeiend, en Aline vond het super leuk om kleine, kleurrijke visjes aan te wijzen en verwonderd grotere vissen te spotten. Happy baby’s, happy mommy’s.

Nausicaa

Om Nausicaá te bezoeken, betaal je 25,90euro per persoon. Het aquarium gaat open om 9u30 en sluit om 18u30. In schoolvakanties is de sluitingstijd 19u, in juli en augustus zelfs 20u. Meer informatie vind je op de Nausicaá website.

Groetjes,

Laura

1 thought on “Ons bezoek aan Nausicaá

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *