Mommy

MOMMY TALK: Baby’s First Trimester

Hoewel het niet de bedoeling is dat deze blog plots de ommezwaai maakt naar een ‘mommyblog’, wil ik jullie toch af en toe eens een glimp in mijn ‘momlife’ gunnen. Een stukje ook voor mezelf natuurlijk, maar ik merk dat de artikelen over onze dochter eigenlijk best wel fel gelezen worden.

Op dit moment ben ik zo’n 19 weken ver. Iets meer dan vier maanden dus. Een hels eerste trimester zorgde voor de nodige ‘animo’ in mijn leven, en ook enkele vreemde gebeurtenissen maakten het feit dat er tussen 14 weken en 20 weken géén echo gepland stond voor mij, er zeker niet makkelijker op. Intussen is de storm alweer een beetje gaan liggen, en geef ik jullie graag een zwangerschapsupdate

Een hels eerste trimester

Hoewel mijn vriend en ik super blij waren met de positieve zwangerschapstest, waren de zesde tot en met de 13e week voor mij absoluut geen lachertje. Constant misselijk zijn, moe, duizelig en soms 15 tot 20 keer overgeven op een dag..

Zwangerschapsmisselijkheid – iets wat ik vroeger zou weggelachen hebben met ‘niet trunten hé’ – is dé hel. Mijn dokter schreef mij Primperan voor omdat ik uitdrogingssymptomen begon te vertonen én behoorlijk was afgevallen. In het begin hielp het voor geen meter, maar rond de 14e week verdween plots die constante drang om te moeten overgeven. VERLICHTING! Maar gelukkig had ons meisje daar zelf gedurende de gehele periode geen last van.

Hoewel ik nu om het kwartier moet plassen, af en toe verschrikkelijke rugpijn heb, niet meer in één-twee-drie uit bed of de zetel geraak of heel snel moe ben, wrijf ik in mijn handjes dat die misselijkheid weg is. Chapeau voor diegenen die negen maanden ziek zijn. Ik weet niet of ik het mentaal zou trekken.

In good news: ik ontdekte het zwangerschapskussen. BEST. INVENTION. EVER! Aan te raden voor iedereen die last heeft van z’n rug, dus niet alleen voor de mommy-to-be’s onder ons. Die van mij is van het merk P’tit Chou! Ten zeerste aan te raden!

Vreemde opmerkingen en wat paniek

Hoewel ik al bijna halverwege de zwangerschap ben, zie je aan mij nog niet echt heel veel. Hoewel mijn cupmaat ongeveer met twee maten toegenomen is, is mijn buik nog nergens te bespeuren. Blijkbaar zit onze dochter héél laag (brede heupen ftw) en heeft ze daar voldoende plaats om rond te zwemmen. Reden genoeg echter voor sommige mensen om te twijfelen of ik wel al dan niet zwanger ben. Vreemdste opmerking tot nu toe? “Ben je zeker dat je NOG zwanger bent?”. Wait whut?

Paniek in Lauraland, want na 3-4 weken je kindje niet gehoord of gezien te hebben, twijfel je zelf toch ook even. Ook zorgde een licht verkeersongeval voor de nodige stress tussendoor. Gelukkig heeft onze huisdokter zo’n ultrasoon machientje, waarmee hij de hartslag kon gaan zoeken en me gerust kon stellen.

Als ik hier één iets uit geleerd heb: SOME PEOPLE SUCK! ’nuff said!

Duizend-en-één nieuwe termen

Hydrofiele doeken, lange body’tjes, korte body’tjes, wikkeldoeken, spuugdoeken, doudou’s, scharnierecho’s, .. Allemaal termen waar wij als niet-ouders nog NOOIT van ons leven gehoord hebben. Niet evident om hierin je weg te vinden. Wat koop ik op voorhand voor mijn baby? Welke kleertjes koop ik voor de eerste maanden? Wat zet ik op mijn geboortelijst en wat niet? Euhm .. HELP!

Hoewel ik al een paar keer ‘s nachts heb gelegen van bovenstaande vragen, vind ik dat vrienden en familie ons hierin super begeleiden. Ook voor onze – tweedehands by the way! – geboortelijst hebben we een ‘personal shopper’ die ons wegwijs zal maken in de wondere wereld van het ‘ouder-worden’ zonder ons plat te bombarderen met baby-gadgets die toch niet zullen gebruikt worden. Een hele geruststelling, maar we zijn er nog niet ..

Nu is het aftellen naar 21/02, waarop ik m’n derde echo heb. De gevreesde ’20 weken echo’ naar’t schijnt. Beats me waarom – een reactie die naadloos aansluit op bovenstaande alinea’s – maar we kunnen niet wachten om ons spookje nog eens te zien. Want zeg nu zelf, 9 weken zonder baby te zien is best veel hé ..

Any thoughts over dit stukje tekst? Tips voor een beginnende ouder of zit je zelf met onderzekerheden over je zwangerschap? Shoot! Wie weet kunnen we elkaar helpen

Groetjes,

Laura

18 thoughts on “MOMMY TALK: Baby’s First Trimester

 1. haha je komt in een heel ander leventje te recht het nu! Ik herken het helemaal. Al had k het ‘ geluk’ me de hele zwangerschap prima te voelen. Die onzekerheid is zo normaal en geef je er aan over, er komt tenslotte ook heel wat op je af. Geniet van demonie tijd en mijn tip: nog even lekker samen op stap voor de baby er is, weekendje weg, samen genieten van elkaar.

 2. Die 20 weken echo valt wel mee hoor 🙂
  Zie het als een uitgebreide check up van dat mini mensje! Al is de suikertest ergens rond die periode wel iets minder smakelijk.

  Geniet van je zwangerschap, voor je het weet ligt dat klein meisje al in jullie armen. En geniet dan nog des te meer, want het cliché dat ze snel groot worden is ECHT waar 😀

  1. Suikertest? Tell me more! Ik heb echt het gevoel dat ik zo’n kluns ben op dat vlak.. Als een van de eersten in de vriendenkring een kindje op de wereld zetten heeft zo z’n nadelen op het vlak van info-vragen!

 3. Jee je hebt wat voor je kiezen gehad al, sterkte! Hopelijk vanaf nu alleen nog maar meevallers. Het lijkt me heel naar als je zoveel moet overgeven, ik heb dat nooit gehad gelukkig =O

 4. “Ben je wel zeker dat je nog zwanger bent?”. Serieus? Welke botte boer heeft je dat gevraagd? Idioot. Zeker om dit soort dingen te vragen aan een zwangere vrouw. Ik weet nog heel goed dat ik vol in de hormonen zat en dan zeker dit soort opmerkingen niet had moeten krijgen. Ik was in een huilbui uitgebarsten of ik had mijn vuist in het gezicht van diegene gepland denk ik. Misschien vind je wat tips op mijn (niche-)blog? Mijn tip? Trek zoveel mogelijk je eigen plan. Adviezen kunnen fijn zijn, maar ook niet. Haal eruit waar je wat aan hebt en gooi de rest (zeker negatieve dingen) over je schouder.

  1. Wel, ik moet eerlijk zijn dat ik er echt wel niet goed van was. Ik ben niet snel ‘starstruck’ maar nu was het echt alsof ik aan de grond genageld stond. Wat. een. lef! En dan echt nog van iemand TOTALLY random .. Ik ga je blog zeker lezen! Alle tips zijn welkom!

 5. Ik ben tot 30 weken misselijk geweest. Ik vreesde dat ik zou overgeven tot tijdens de bevalling, maar gelukkig toch niet. Het heeft wel lang genoeg geduurd want daardoor heb ik eigenlijk niet echt van mijn zwangerschap kunnen genieten. Ik herken je onzekerheid heel goed. Ik wist ook niet wat me overkwam en ik had geen idee welke baby spulletjes ik allemaal moest voorzien. Ik heb veel gehad aan deze checklist, misschien ben jij er ook iets mee: https://www.24baby.nl/zwanger/wat-regelen/baby-uitzetlijst/

  Uit ervaring weet ik nu dat je sommige dingen meer of minder nodig hebt, maar dat zal je wel snel genoeg ontdekken. Uiteindelijk hoef je je geen zorgen te maken dat je iets niet in huis hebt. Tegenwoordig kan je gemakkelijk online bestellen en heb je het de volgende dag al in huis. Die gedachte was voor mij ook enorm geruststellend.

  Verder kan ik je alleen maar zeggen dat het allemaal goedkomt. Eens je dochtertje er zal zijn, dan loopt het allemaal vanzelf. Ik had nooit maar dan ook nooit gedacht dat ik zo’n moederinstinct zou hebben. Het lijkt wel alsof ik geboren ben om mama te worden en dat had ik nooit verwacht.

  Moest je nog vragen of tips nodig hebben, dan mag je me altijd een berichtje sturen op social media of zo!

  1. Ik lees je blog ook regelmatig en heb al héél wat geruststelling en tips mogen ervaren op je blog! Ik hoop stiekem dat ik ook een ‘natural mom’ ben, maar ik heb het nooit echt ‘gezien’ of gevoeld thuis (heb altijd een betere band gehad met mijn papa) dus ergens maakt me dat nog wat extra onzeker. Time will tell zeker?

   Intussen is de geboortelijst gemaakt, in samenwerking met Mic Mac Minuscule (schrijf ik binnenkort nog een stukje over) en heb ik het gevoel dat alles een beetje op z’n plooi valt op dit moment!

   1. Ik heb het ook nooit gezien of gevoeld thuis. Ben opgegroeid met gescheiden ouders. Ik heb altijd gezegd dat ik het als mama anders zal doen en mijn kindje alle liefde zal geven die ik kan. En eigenlijk gaat dat allemaal vanzelf. Daar hoef je je dus zeker geen zorgen over te maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *