Mommy

Mommy Talk: Slaaptekort, ziekte en ‘t leven

Jullie hebben het wellicht wel zelf al een beetje doorgehad, maar de afgelopen weken was het hier een beetje stiller dan normaal. Onder gewone omstandigheden heb ik zo’n tweetal artikels klaarstaan voor jullie om te verslinden, maar de afgelopen weken stond alles behalve in het teken van schrijven ..

Juliette has a Gun

Een ziek kind dat veranderde in een slapeloos kind, een zieke papa, een zieke mama, een probleem met onze wifi, het stormweer – a.k.a. het slechtste licht ooit – een druk werkschema, .. Allemaal zaken dat er voor zorgden dat Essential Honesty noodgedwongen even op de achtergrond verdween. Vandaag wil ik jullie toch even een update geven over de afgelopen weken.

Slapeloze nachten ..

Verdikke, wat waren wij toch verwend! Vanaf dat Aline drie maanden oud was, tot ongeveer een tweetal maanden geleden sliep ze zo goed als elke nacht door. Als ze tussendoor toch een keer wakker werd dan dronk ze een beetje melk, vroeg ze om haar tuutje en sliep ze direct weer verder. Dat klinkt ideaal nietwaar? Stiekem was het dat ook, achteraf gezien. Helaas zitten we nu al bijna twee maand met het handen in het haar, want de nachten dat Aline écht nog eens heeft doorgeslapen zijn intussen nog maar op twee handen te tellen ..

Juliette has a Gun

Het rare is: ze werd van de ene op de andere nacht vaak wakker. In eerste instantie dachten wij dat het kwam omdat haar eerste tandjes door begonnen te komen. En ja hoor, na een paar weken kwamen inderdaad haar eerste tandjes door. Ze heeft er intussen zelfs al twee! Maar geen koorts, geen huilbuien overdag en voor de rest haar leuke, vrolijke zelf. Ook inslapen was geen enkel probleem. Na haar badje viel ze als een blok in slaap. Maar dan na een uur of vier was ze daar ..

Juliette has a Gun

Plots had ze vanalles en nog wat van redenen om wakker te worden: haar tuutje verliezen, honger hebben, mama zoeken, lawaai, heftig dromen.. Ok, ze is in tussentijd ook enkele keren ziek geweest, dus ergens weet ik wel dat dat ook meespeelt, maar intussen is ze het zodanig gewoon geworden om tussen 3 en 4u ‘s morgens wakker te worden, dat ze nu standaard wakker wordt rond dat uur.

Na lang aarzelen zijn we uiteindelijk op de ‘even laten wenen’-techniek overgestapt, mits we duidelijk konden horen dat Aline echt aan het ‘trunten’ was, en niet echt huilde om eten, drinken, knuffels, aandacht, .. . Ze werd gewoon wakker uit gewoonte en huilde eigenlijk ‘zomaar’. De regel: als ze na 10min ‘trunten’ niet slaapt, halen we ze uit. Gelukkig valt ze altijd rond de 5 à 7 minuten weer als een blok in slaap. Hartverscheurend soms, en sommigen onder jullie zullen het ongetwijfeld er niet mee eens zijn, maar het lijkt te werken.

Aan de Aerosol

Ik zei het hierboven al eens: een ziek kind.. Enkele weken geleden begon het met een klein kuchje, dan een droge hoest met koorts tot het geblaf van een hond waardoor ze zichzelf wakker hoestte ‘s nachts. M’n moedergevoel zei direct dat er iets niet klopte en ja hoor.. Na een doktersbezoek bleek dat Aline een longontsteking aan het krijgen was. Op doktersadvies begonnen we dan maar met de aerosol.

Juliette has a Gun

She took it like a boss, dat wel. Maar echt, zo zielig om haar aan dat kleine machinetje te zien zitten. Nu zijn we er net geen twee weken mee bezig, en alle slijmpjes op haar longen zijn zo goed als losgekomen en ook de ontsteking lijkt weg te zijn. Oef! Dat scheelt alweer een klein beetje in extra slaap.

Routine, routine, routine, ..

Wat we doorheen de afgelopen weken ook hebben ontdekt, is dat Aline héél gevoelig is aan veranderingen in haar routine. In de crèche eet ze altijd super goed, slaapt ze op vaste tijdstippen en speelt ze met andere kindjes. Wanneer wij thuis een beetje afwijken van dat schema – bijvoorbeeld haar een halfuurtje langer in bed laten liggen in het weekend – merken we direct dat Aline haar dagritme overhoop ligt. Ze eet dan moeilijker in de namiddag, ze slaapt onrustiger en durft ze wel eens wat hangerig te worden. Heel gek, want vroeger konden we makkelijk eens wat schuiven in voedingen of dutjes.

Het is uiteraard ook een beetje eigen aan de leeftijd. Aline is nu negen maand oud, en ontdekt in sneltempo haar kunnen. Ze staat stevig op haar benen, durft al eens een stapje zetten, trekt zich recht, sluipt al wat (achteruit) rond en heeft eigenlijk al een vrij fijne motoriek. Al die nieuwe vaardigheden en veranderingen vergen mentaal best veel van haar, en wellicht is dat de reden dat ze nu zo’n belang hecht aan routines.

Juliette has a Gun

Voor ons is het vooral een beetje zoeken naar een goed evenwicht en vooral ‘ondergaan’. En ons er bij neerleggen dat we soms eens met ons handen in het haar zullen moeten zitten én dat er nachten zijn waarin we maar drie uurtjes slaap kunnen meepikken. Het is immers niet altijd rozengeur en maneschijn, wat Social Media ons vaak doet geloven. Gelukkig is ze doorheen de dag een super lief, guitig en vrolijk kind, waardoor we alles weer wat kunnen relativeren. Thank God!

Wat is jullie gouden tip om bovenstaande problemen aan te pakken? Deel gerust hieronder jullie eigen verhaal of ervaringen, het kan ons maar helpen om deze ‘moeilijkere’ periode een beetje beter te kunnen doorbrengen.

Groetjes,

Laura

8 thoughts on “Mommy Talk: Slaaptekort, ziekte en ‘t leven

  1. Ik denk dat iedereen wel graag een beetje een eigen ritme heeft, dus waarom een kindje van 9 maanden ook niet? Mijn ritmes veranderen ook regelmatig en dan duurt het even voordat het beter wordt.
    Wel verstandig om pas na de 10 minuten uit het bedje te halen. Dat had ik ook gedaan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *