Mommy

Mommy Talk: iets met weinig slaap ..

Lap, ‘t is gebeurd. Aline is bijna een jaar oud. Ik die nooit geloofde dat kinderen zo snel groeien en veranderen moet nu eerlijk toegeven dat het afgelopen jaar precies in een oogwenk voorbij geflitst is. Het was een fan-tas-tisch jaar, waarin ik naast de ontdekking van een onbeschrijfelijk gevoel van (moeder)liefde, ook ontdekte dat mijn lichaam eigenlijk best wel een crazy, mean-lean-presterende-machine is.

Aline slaapt slecht

The Mommy-Machine

Ten eerste: het dragen van een kind. Toegegeven: ik ben één van de gelukkigen die pas op het allerlaatste kwaaltjes kreeg – behalve kotsmisselijk zijn de eerste maanden – dus eigenlijk mag ik deze niet echt meetellen. Maar toch, I did it. Ten tweede: ik heb dat kind er (zonder pijnstilling) er uit gekregen. En ik heb zelf naar het ziekenhuis gereden. Nooit gedacht van mezelf – ik ben een beetje bang voor pijntjes – maar opnieuw: I did it.

Na het baren: het in leven houden. Klinkt echt heel erg fout nu ik dit typ, maar ik denk dat elke mommy-to-be of kersverse mama wel worstelt met het gevoel van ‘Lap, kan ik deze kleine wel in leven houden? Zie ik wanneer ‘ie honger heeft? Ga ik die niet laten vallen? .. ‘. En tot nu toe leeft Aline nog steeds, en is ze in één stuk, dus ook dat heb ik gekund. Hoera!

Aline slaapt slecht

Het enige wat de lean-mean-mommy-machine – en uiteraard ook de papa – op dit moment doet sputteren, is slaaptekort. Niet het soort dat je de eerste maanden hebt, waar je van de ene voeding in de andere rolt. Neen, het soort waarin je eerst een brave, doorslapende baby hebt die plots meerdere keren ‘s nachts (soms zelfs hysterisch) wakker wordt. Nachten waar je al huilend vraagt aan je kind wat er nu in Godsnaam weer scheelt. Ja daar wil ik het vandaag toch eens over hebben.

Taboe

Het eerste wat ik hier over kwijt wil aan jullie is: YOU’RE NOT ALONE! SOCIAL MEDIA IS A LIE! Echt. Niets is wat het lijkt, en niemand geeft graag toe er even door te zitten omwille van slaaptekort. Natuurlijk zijn er kinderen die lekker en goed doorslapen, dat geef ik grif toe, maar ik heb zelf al meerdere keren ondervonden dat er over dit onderwerp toch wel ‘een zaksje’ afgelogen wordt.

Concreet voorbeeld: een collega met een kind dat ongeveer dezelfde leeftijd heeft als Aline, beweerde bij hoog en bij laag dat haar kind al bijna altijd doorsliep. Toen ik haar vroeg hoe hun slaapritueel in elkaar zat, kwam het er op neer dat ze vond dat het aan mij of aan Aline lag, en dat we misschien beter eens naar de kinderarts zouden gaan. Wat bleek na een kort gesprekje met haar partner? Haar kind sliep helemaal niet zo goed als ze beweerde. Why? Waarom rust er hier zo’n taboe op? Ik heb ‘t haar gevraagd achteraf, en ze antwoordde daar op dat ze niet wilde overkomen als een slechte mama of dat mensen zouden denken dat haar kind ‘raar’ was. Dus, volgens die lieve social media, als je kind niet doorslaapt is het de facto een raar kind of heeft het slechte ouders. Alez, ziet Aline er nu zo raar uit?

Aline slaapt slecht

Waarom? Geen idee. Zijn we echt allemaal bezeten door dat ‘perfect’ beeld dat social media ons voorspiegelt? Ik alvast niet (meer). Van mij mag iedereen het weten: Aline slaapt slecht, en ik voel me er vaak een wrak door. Ben ik daarom een slechte mama? Neen, dat denk ik niet. Jammer alleen dat anderen het soms nodig vinden je te ontmoedigen in een al uit zichzelf moeilijke periode.

Enkele tips die voor ons (soms) werken

Goed, je kind is een slechte slaper. Wat nu? Eerst en vooral is het identificeren van de reden WAAROM ze wenen het grootste pijnpunt. Ofja, dat is het voor ons toch. Hoe lang wij niet dachten dat Aline honger had ‘s nachts, terwijl ze eigenlijk gewoon uit gewoonte wakker werd en even blij was met haar tuutje als met haar flesje. Het gebeurt uiteraard wel eens dat ze hongerig wakker wordt, maar heel vaak is het door gewoonte, een slechte droom, een pijntje of te donker/te warm/te koud dat ze uit haar slap wordt gehaald. Daarom, enkele tips die voor ons voorlopig wel vaak lijken te werken:

 • Een vaste avondroutine: Captain Obvious? Niet zo zeer. Ik betrapte mezelf er op om steeds kleine dingen te veranderen aan haar avondroutine, in de hoop dat IETS ging helpen om haar beter te doen slapen, maar eigenlijk maakte ik het zo nog erger. Eerste tip is dus: blijf bij je vaste avondroutine!
 • Een nachtlampje/verstuiver: Of het nu een apart lampje is, of het lampje van haar Phytosun verstuiver, er brandt altijd een lichtje in Aline’s kamer. Vooral bij slechte dromen lijkt dat te helpen als ze wakker schrikt. Ze herkent dan snel haar vertrouwde omgeving zodat ze sneller kalmeert en weer in slaap valt. Oké, ik moet hiervoor wel nog steeds uit bed komen (troostende mama-syndroom) maar vaak blijft het dan bij die ene keer opstaan. Ook de essentiele oliën in haar verstuiver hebben een invloed op haar slaap, maar daar vertelde ik jullie hier al eerder over.
 • Een lichtgevend tuutje: Verliest je kindje vaak z’n tuut tijdens het slapen? Investeer in een glow-in-the-dark exemplaar. Zowel jijzelf als je kindje vinden die zo sneller terug, zodat je geen licht moet aansteken in de kamer of zodat je kind ‘m zelf terug in zijn of haar mondje kan stoppen. Wij hebben deze van Difrax!
 • Skip/Add the PJ’s:
 • Aline slaapt de afgelopen dagen steeds minder met een pyjama, maar gewoon in haar body’tje in haar slaapzak. Ergens is het mij altijd ingeprent geweest dat een baby’tje in een pyjama én slaapzak moet zitten, met liefst nog een dekentje erover. Aline zweette zich echter te pletter, dus nu slaapt ze in een body’tje en (kort) broekje. Ook het feit dat we een Aerosleep-matrashoesje hebben, lijkt te helpen. Dus, als de temperatuur in de kamer normaal is, leg je kindje eens met een laagje minder te slapen. Of het omgekeerde als je kindje het vaak te koudt heeft.

 • Eten voor het slapen gaan: Aline drinkt net voor het slapen gaan een boterham, gevolgd door een flesje NAN HA2 (210ml ongeveer) en om 22u een fles NAN AR2 (opnieuw 200-250ml) met een verse pamper. Voor ons lijkt dit te werken voor haar nachtelijke ‘munchies’. We probeerder eerder pyjamapapjes, melkverdikkers, NAN Verzadigingsmelk, .. maar allen zonder resultaat. Wat ze eten zal van kind tot kind verschillen, maar punt is dat je moet zoeken naar een combinatie waardoor je kind ‘s nachts gewoon geen honger meer KAN hebben. Wordt jouw kindje dus ‘s nachts wakker van de honger? Denk misschien eens na over een extra voeding voor jullie zelf gaan slapen, andere melk of een extra melkverdikker.

 • Even laten huilen.. : Onze minst favoriete, maar wat doe je als je kind géén honger of volle pamper heeft, niet wil getroost worden, het niet te warm of te koud heeft, wél haar tuutje heeft maar toch het hele huis bijeen weent? Wel, eventjes je gezicht laten zien. Kusje geven en dan even van je hart een steen maken. Ik ben al meermaals voor de deur van haar kamer gaan zitten en gewacht tot de 8-minutenregel – 8 minuten laten wenen vooraleer weer de kamer binnen te komen – voorbij was. Verrassend vaak met een positief resultaat. Je kindje leert blijkbaar zo zelf weer in te slapen. Hard, maar effectief.

Aline slaapt slecht

Helaas zijn deze tips voorlopig niet sluitend, maar zorgen ze wel voor iets betere nachten dan voorheen. Het blijft een proces van vallen en opstaan, en misschien kunnen we er binnen enkele maanden, jaren, .. wel eens goed om lachen.

Is dit voor jou herkenbaar? Heb jij een gouden tip om mij en misschien andere mama’s uit de nood te helpen?

Groetjes,

Laura

11 thoughts on “Mommy Talk: iets met weinig slaap ..

 1. Zoveel dingen waar een taboe rond hangt als je andere ouders hoort praten… Iedereen wil precies de perfecte ouder zijn van een nog perfecter kind… Wel ik ben niet de perfecte ouder en heb ook helemaal niet het perfecte kind… En ik voel ook helemaal niet de verplichting of de druk om daarover te gaan liegen of dingen te verbloemen… Het zou op iedereen veel minder druk leggen als we gewoon eerlijk konden zijn… Dus Laura, je bent goed 👍👍👍

  1. Ja, ik heb ook zeker dat gevoel niet (want je maakt er andere mensen gewoon onzeker door) maar snap niet waarom bij anderen dan die drang zo groot is. Nobody’s perfect! Merci voor je lieve reactie xx

 2. Wat een goede tuut van dat lichtgevend tuutje. Ik zou dus zo’n ouder zijn die rustig het licht aan gaat doen om de tut te zoeken hahahah! No-go!

  1. Nee, want dan werd m’n dochter echt helemaal klaarwakker en dan was het hek helemaal van de dam. Voordeel aan die lichtgevende exemplaren is dat ze ze ook zelf terugvindt, dus dat is nog een extra pluspuntje!

 3. OMG, een jaar al!! De tijd vliegt toch echt hé met kinderen!!
  Maar wat is ze soms een schatje, al kan ik me voorstellen dat je dat midden in de nacht niet altijd zo ziet 😉
  Maar fijn van je dat je dit ook deelt, want inderdaad bij niemand is het perfect, wat ze ook beweren!!

 4. Ik heb zelf geen kinderen maar vind dit een hele mooie blog. Dat van je collega gebeurd denk ik heel veel, niet alleen met baby’s maar met heel veel dingen, alles mooier laten lijken dan het is. Goede tips heb je ook genoemd! Soms is het gewoon het beste om even je hart in steen te laten veranderen

 5. het hoort erbij en bij iedereen is het anders. kinderen zijn anders, maar ouders ook. doen wat goed voelt

 6. Hier is het 2 jaar lang elke nacht drama geweest… Toen ging het beter. We hebben na het avondeten vaste rituelen dus in de avond ging het snel goed. Maar de nacht, vreselijk! Dat gaat nu gelukkig ook goed, meneer is alleen zoooooow vroeg wakker in de ochtend. Maar hé, we slapen nu wel door 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *