Mommy

Mommy Talk: Hello Third Trimester!

Op het moment dat ik deze hersenspinsels de wereld instuur, ben ik net dertig weken ver in mijn zwangerschap. Dertig weken zwanger. Dat is toch al wat hé? Voor de niet-zwangeren – want ik heb al gemerkt dat sommige mensen geen idee hebben hoe dat zit met die zeken – onder ons: net geen zeven maand en half. En eigenlijk voelt het al bij al best goed.

Mijn buik heeft ein-de-lijk een groeispurt gekregen en het lijkt wel alsof hij iedere dag een klein beetje groter wordt. Heck, vorige week vroeg er zelfs een klant van mij spontaan: “bent u misschien zwanger mevrouw?”. Een klein sprongetje van geluk, zeker als je weet dat ik tot enkele weken geleden nog de opmerking kreeg: “ben je misschien wat aangekomen?”. Ja mevrouw, de volle 2 kilogram .. Dank.

Maar goed! Benieuwd naar hoe ik mijn tweede trimester heb beleefd?

Suikertest

Op 26 weken zwangerschap kreeg ik mijn suikertest ‘voorgeschoteld’. Zo’n test houdt in dat je – bij voorkeur op een nuchtere maag – een hoge dosis suikerwater moe drinken, waarna er vervolgens bloed geprikt wordt om na te gaan of de bloedsuikerwaarden van jou – en voor de baby – niet te hoog zijn. Veel vrouwen ontwikkelen immers diabetes tijdens hun zwangerschap, wat toch voor wat extra kopzorgen zorgt.

Mijn test kwam gelukkig negatief terug, dus moest ik me geen zorgen maken over mijn gezondheid en die van ons kleine meisje. Wat ik wél heb ervaren, is dat een hoge dosis suiker niet goed is voor mijn bloeddruk. Zo was ik de hele dag suf en mocht ik op doktersadvies niet meer met de auto rijden. Gelukkig brak m’n lichaam de suiker snel genoeg af zodat ik de dag nadien weer gewoon kon functioneren.

People and their opinions

In mijn vorige post kon je al lezen dat sommige mensen toch beter even twee keer zouden nadenken vooraleer ze iets zeggen, maar blijkbaar had ik te vroeg mijn geloof in de mensheid weer hersteld. Vorige week postte ik immers een foto van een welverdiende MOCKtail, en kreeg daar best een venijnige reactie op. Ik laat jullie even meelezen..

In welke wereld, welke situatie of welke realiteitszin is dit soort comments of opmerkingen oké? Nooit toch? Niet alleen toont deze comment aan dat de persoon in kwestie zich dringend moet bijscholen in zowel het grammatica- als kennisniveau der Nederlandse taal, maar ook dat sommige mensen echt totaal niet meer nadenken op hun sociale media. Dat ik gekwetst, onzeker of zelfs immens verdrietig zou worden door deze opmerking speelde voor deze dame blijkbaar geen rol. En nee, het is iemand die ik niet ken, die mij zelfs niet actief volgt of iemand die mijn blogs leest. Een random internet-trol dus. Ergens hoop ik dat ik mijn eigen dochter toch iets meer ‘Social Media Etiquette’ kan bijbrengen later, maar helaas zijn dit soort comments – zeker bij bekendere social media figuren – schering en inslag geworden. Kunnen we vanaf vandaag dus daar allemaal eventjes mee stoppen? Bedankt!

Babykamer klaar!

In het ‘goed-nieuws-departement’ is er gelukkig veel meer te melden! Zo is onze babykamer op enkele details – de houten letters van haar naam bijvoorbeeld – na volledig klaar voor gebruik. Het bedje staat er, de kleertjes liggen in de kast te wachten op hun eerste wasbeurt en ook de commode’s zijn reeds volledig volgestouwd met luiers, verzorgingsproducten en billendoekjes. Heel vroeg misschien, maar het zorgt voor een zekere rust in mijn hoofd.. Je weet immers nooit.

Op de ‘To Do’-list: het maken van de zogenaamde vluchttas en het wassen van de kleertjes. Dat laatste zal mijn schoonmoeder voor haar rekening nemen eenmaal de kleine geboren is zodat alles frisgewassen is bij thuiskomst. De eerste pyjama’s en body’tjes zijn wel al klaar voor gebruik!

Voor de kamer kozen we trouwens voor basic IKEA-meubeltjes en een Scandinavisch design. Ze groeien er immers zo snel uit, en het geld dat we nu uitspaarden met onze tweedehands geboortelijst en iets goedkopere meubels kunnen we herinvesteren in een ‘grote meiden kamer’ eenmaal het zo ver is.

Feeling good!

In nog meer goed nieuws: deze mama zit goed in haar vel. Jarenlang onzekerheid over m’n gewicht, opletten, jezelf bepaalde dingen ontzeggen, calorieën tellen, .. droegen bij aan een panische angst om te verzwaren tijdens een zwangerschap. Gelukkig is er van deze angst op dit moment nagenoeg niets meer te merken, en durf ik zelfs zeggen dat ik ‘mooi’ zwanger ben. Mag je dat zeggen van jezelf? Of is dat arrogant? Hoe dan ook, ‘k voel me goed!

Oké, het kan zijn dat de volgende weken mijn lichaam plots beslist om zichzelf op te blazen als een op hol geslagen zeppelin, maar dat ik toch ¾ van mijn zwangerschap gespaard gebleven ben van de kilo’s en bijhorende onzekerheid doet me deugd. En nee, ik zeg dit niet om diegenen die wél aangekomen zijn te dissen. Want er is ook een keerzijde: pronken met een mooie, volle babybuik zit er wellicht voor mij niet (meer?) in en mijn gedroomde ‘maternity shoot’ zal hoogstwaarschijnlijk ook nooit plaatsvinden wegens het gebrek aan baby-material. Ook de opmerking ‘het zal een kleintje zijn he zeg’ krijg ik dagelijks. An sich geen drama, I know, maar zo zie je maar: elk voordeel heeft z’n nadeel en omgekeerd.

Ik neem het nu een beetje zoals het komt en probeer nog wat te genieten van het leven in mijn buik. Zoals velen me immers voor m’n zwangerschap vertelden: “negen maand is snel voorbij, dus geniet er van”. Nooit geloofd, maar uiteindelijk zo wáár. En eenmaal ze er is, zal het er niet op verbeteren .. Dus ga ik genieten!

Any thoughts over dit stukje tekst? Tips voor een beginnende ouder of zit je zelf met onderzekerheden over je zwangerschap? Shoot! Wie weet kunnen we elkaar helpen

Groetjes,

Laura

19 thoughts on “Mommy Talk: Hello Third Trimester!

 1. wat naar toch dat men zo kan reageren op een post, waar bemoeien ze zich mee. je bent trouwens hartstikke mooi zwanger! Geniet er nog even van!

 2. Je hebt een mooi zwanger buikje! Sommige mensen en hun reacties he… Waar bemoeien mensen zich mee… En als je alcohol zou drinken, dan is dat alsnog jouw keuze en niet van de rest van de wereld! Geniet nog van je zwangerschap!

 3. Wow, van die rare reactie schrik ik toch even! Ze zien iets en denken direct verkeerd… In plaats van dat gewoon te lezen wat er staat….
  Maar goed, gelukkig is alles ok met jullie!

 4. Waarom krijgen mensen altijd de neiging zich te bemoeien met de keuzes die een andere vrouw maakt in haar leven. Of het nu te maken heeft met zwangerschap of werkroutines. Iedereen doet het anders en moet het lekker op zijn eigen manier zijn of haar leven leiden.
  Je hebt een hele mooie babykamer!!! Even iets positiefs 😊

 5. Ja erg he die reacties. Toen ik zwanger was van mijn oudste, dus in 2001, kreeg je net zo hard (haat)reacties en ongevraagd advies maar dan niet via social media. Ik weet nog 1 keer heel goed dat ik uitgescholden ben door een volkomen onbekende vrouw op straat omdat zij vond dat ik iets deed dat niet kon als zwangere vrouw. Achter een scherm gaat het net wat makkelijker maar uiteindelijk zegt het vooral iets over mensen in het algemeen. En ik word er zelf behoorlijk verdrietig van. Overigens, die reacties komen vaak voort uit onwetendheid en jij weet het wel beter. Je moet er dus bovenstaand. Maar kwetsen doet het toch.

 6. Man, die comments over die MOCKtail! Zij kennen duidelijk het verschil niet tussen een cocktail en een mocktail! 😮 Tssss… ik snap dat dat helemaal niet fijn was om te lezen, maar hé… je bent sowieso slimmer dan dat 🙂 én, jij kan wel hele mooie, grammaticaal juiste zinnen maken 😀 hihi! Je ziet er trouwens stralend uit! 🙂 mooi buikje! x

 7. Oh leuk om lezen!! Geniet nog van het zwanger zijn, gaat zo snel voorbij dat je het echt nog gaat missen! Je bent echt heel mooi zwanger! Geniet van je buikje, samen met een mocktail ;).
  Het kamertje ziet er ook heel leuk uit!

  1. Goh missen.. Ergens kan ik dat totaal nog niet plaatsen, want een echte buik heb ik niet echt en de baby zit nog zodanig hoog dat ze me meestal pijn doet als ze wat te enthousiast wordt! Maar, wat niet is kan nog komen natuurlijk!

 8. Wat tof!! En die foto ook, ik snap helemaal waarom je er zo enthousiast over bent :D. Heel mooi ook om te lezen dat je steeds minder last hebt van onzekerheid. Ik ben blij voor je!

 9. Wat een mijlpaal weer. Nu komen de laatste loodjes. Voor je het weet heb je straks een prachtig kindje in je armen. Je bent er in ieder geval goed op voorbereid. Heel mooi kamertje! Geniet nog van de laatste weken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *