Body- & Skincare

Mijn bondgenoten tegen post-partum haaruitval

“Help! Mijn haar valt uit! En niet zo’n klein beetje, maar echt met plukken” zei ik een tweetal maanden geleden. Helaas hoort dit bij het ontzwangeren en ben ik niet de enige met dit probleem. Gelukkig was het nét niet erg genoeg om kale plekken te veroorzaken, maar wel genoeg om mij in actie te doen schieten.

Is het normaal?

Hoewel het ab-so-luut niet normaal lijkt – hallo, waar blijft al dat haar vandaan komen?! – is het eigenlijk niet zo abnormal als het lijkt. In niet-zwangere toestand is 95 tot 85% van je haar aan het groeien terwijl de rest van het haar op je hoofd in een rust-fase verkeert. Na een zekere tijd in ‘rust-fase’ valt een haar uit. Gemiddeld verliest een vrouw 100 haartjes per dag. Bij de een is dat meer, bij de ander wat minder.

Post-Partum Haaruitval

Tijdens je zwangerschap stijgt echter het oestrogeen-niveau in je bloed, en laat Oestrogeen nu net het hormoon zijn dat de duur van de groei-fase bepaalt. Door die verhoging duurt de groei-fase langer, en zijn ook minder haren in de rust-fase dan gewoonlijk. Dit trouwens waarom je tijdens je zwangerschap vaak een vollere, gezondere bos haar hebt.

Na je bevalling begint het oestrogeen-niveau in je lichaam weer te dalen naar zijn oorspronkelijke niveau, waardoor alle groei-fase haren ineens omgezet naar rust-fase haar. Dit zorgt er voor dat tijdens het douchen of borstelen er veel meer haar los komt dan je normaal gewend bent en dus staat dit bekend als postpartum haarverlies. Na ongeveer 6-12 maanden is het oestrogeen niveau weer normaal en zouden de klachten omtrent haarverlies weg zijn. Mocht dit niet het geval zijn, ga je best even langs bij je arts om wat bloed te laten trekken. Zo vermijd je eventuele andere tekorten.

Kan ik er iets aan doen?

Het antwoord is niet zo simpel: ja en nee. Ja, je kan voedingssuplementen nemen en anders gaan eten, maar bij sommige mensen is het daarmee niet opgelost. Alles hangt een beetje af van hoe veel haren er in die rustfase gaan, hoe snel en hoe veel oestrogeen er nog aanwezig is in het lichaam. In mijn geval hielpen supplementen bijvoorbeeld niet, terwijl het bij iemand anders wél hielp.

Van nature heb ik veel en vrij fijn haar. In eerste instantie viel het dus niet echt op dat m’n haar met bosjes uitviel. Na een tijdje begon het echter steeds meer moeite te kosten om m’n haar in model te krijgen. Coupe pannenkoek staat me immers écht niet. Ik besloot er daarom recent een flink stuk vanaf te knippen, zodat ik er toch iets méér mee kon doen. Maar niet alleen dat bleek een redmiddel te zijn!

Op korte termijn bood de ‘Christophe Robin Cleansing & Volumizing paste’ uitkomst. Niet goedkoop, maar voor mensen met fijn of snel vet wordend haar echt wel een zalig product. Een unieke mix van pure Rassoul-klei (ja, en het ziet er ook zo uit) dat fijn haar verdikt. De pasta-achtige textuur schuimt licht tijdens het wassen en geeft het haar direct volume vanaf de wortels. Gedaan met klooien met haarlak of texturizing sprays!

Post-Partum Haaruitval

Post-Partum Haaruitval

Maar, helaas werkt deze pâte enkel op korte termijn. Vergelijk het met het effect van een droogshampoo, maar dan al vanaf de wasbeurt. Het verdoezelt dus, maar verhelpt niet. Daar heb ik gelukkig OOK een middeltje voor gevonden. Iets minder ‘sexy’ of cool, maar wel heel doeltreffend volgens heel wat kappers: Nioxin Systeemverzorgingen.

Post-Partum Haaruitval

Nioxin is een merk dat zich gespecialiseerd heeft in het verhelpen van haaruitval, voor welke reden dan ook. Afhankelijk van of het haar gekleurd is, chemisch behandeld is, of de intensiteit van de haaruitval, wordt een drie-stappen behandeling voorgesteld. Elk bestaande uit een shampoo, conditioner en specifieke treatment. Omdat mijn haar niet gekleurd is, en het zichtbaar dunner werd, werd mij ‘programma 2’ voorsteld. Hierin zaten volgende producten:

 • Cleanser Shampoo: Aanbrengen op vochtig haar, voorzichtig inmasseren in het haar en op de hoofdhuid. Goed uitspoelen.
 • Scalp Therapy Revitalizing Conditioner: Na de shampoo op handdoekdroog haar aanbrengen, gelijkmatig van de hoofdhuid tot aan de haarpunten. Vervolgens 1 tot 3 minuten laten intrekken. Goed uitspoelen.
 • Scalp & Hair Treatment: Goed schudden. Gelijkmatig aanbrengen op de hele hoofdhuid. Voorzichtig inmasseren. Niet uitspoelen.

Post-Partum Haaruitval

Na ongeveer een drietal weken begin je resultaat te zien. De treatment werkt immers op de fragiliteit en breekbaarheid van je haar, wat zorgt voor dikker, voller uitziend haar met een gezonde glans. Een beetje hetzelfde effect als met de pasta van Christophe Robin, maar dan zonder hulpmiddelen. Je haar wordt vanzelf steviger en voller. Natuurlijk valt er nog steeds wat haar uit, maar het haar dat wél blijft staan, ziet er gewoon goed uit. Geen mens die weet dat ik last heb van haaruitval!

De producten van Nioxin zijn te koop bij gespecialiseerde kapperszaken. Je kan je dichtstbijzijnde salon hier vinden, zo ook het geschikt advies voor jouw specifiek haarprobleem. Toch liever een online consult? Dat kan hier! Een box met de systeembehandeling kost €36 euro. De Christophe Robin Cleansing & Volumizing Paste is onder andere verkrijgbaar bij Skins.nl en kost 39€ voor 250ml.

Groetjes,

Laura

21 thoughts on “Mijn bondgenoten tegen post-partum haaruitval

 1. Tsjonge, ik wist helemaal niet dat hier überhaupt middeltjes voor bestonden. Ik heb er zelf geen last van gehad na of tijdens mn zwangerschap, maar lijkt me echt niet grappig!

  1. Nee, absoluut niet.. Ik had gehoopt er gespaard van te blijven, maar ineens viel het met pakken uit .. Meh! Gelukkig is het genormaliseerd intussen en groeit er zo van dat ‘fluthaar’ terug!

 2. Ik heb er geen last van gehad tijdens mijn zwangerschappen maar kan me goed voorstellen dat het vervelend is. Gelukkig is het blijkbaar slechts tijdelijk. Wel goed dat je het deelt, daar kunnen dames die er wel last van hebben zeker profijt van hebben!

 3. Balen zeg! Ik hoor het wel vaker inderdaad, en het schijnt soms zelfs de reden te zijn dat vrouwen na de bevalling voor een ‘kort pittig kapsel’ kiezen. Zelf heb ik er gelukkig geen ervaring mee.

 4. Goede, eerlijke en uitgebreide review. Daar kunnen veel vrouwen wat mee denk ik. Ook ik heb ervaringen met zwangerschap en verandering van mijn haar. Eerst enorm vol en dik en erna werd het toch wat minder (kan ook met ouder worden te maken hebben of een combinatie). Bij mij werkten de Oenobiol beauty supplementen heel goed. Let wel, ik heb het echt 6 maanden geslikt / getest (pas na 6 maanden kan je echt resultaat zien). Ik ben er tijdelijk mee gestopt maar ik ga binnenkort weer eens beginnen. Dat Nioxin klinkt goed. Doet mij denken aan een set van Vichy (Dercos) die ik met ditzelfde doel heb getest.

  1. Ja, is inderdaad gelijkaardig aan die shampoo van Vichy! Al moet ik zeggen dat deze wel iets aangenamer ruikt dan die van Vichy, maar dat zijn smaken die kunnen verschillen uiteraard.

 5. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ik zou het zeker wel eens willen testen. Ik heb zelf erg dun haar wat en dat is ook wel te zien helaas. Vooral in de herfst is mijn haar om te janken.

 6. Ik had het hier vooral tijdens de zwangerschap, maar heb gelukkig een dikke bos dus zag je er niks van. Wel fijn dat je er iets aan kan doen en wat een leuk kapsel.

 7. Man, ik ben niet eens zwanger en nooit geweest ook maar dat zou je wel denken als je mijn haaruitval ziet. Ik kom vast en zeker wel aan die honderd haren per dag haha.

 8. Oo wat herkenbaar! Het doucheputje zit regelmatig verstopt en mijn haar is echt futloos. Ik zet nog even door maar goed om te weten dat er middelen zijn die werken!

 9. oh zo herkenbaar! Na de eerste al een beetje last na de komst van de tweede heel erg. Ik heb gewoon echt nog maar een dun bosje en dat vind ik jammer. Ga je tips dus zeker bekijken, thanx!!

 10. OMG ik snap zo wat je bedoelt. Die frustratie…Tijdens de zwangerschap inderdaad een gezond bos haren, maar daarna viel er zoveel uit. Ik dacht inderdaad dat er kaal van zou worden. Het duurde een paar maanden, maar gelukkig kreeg ik mijn volle bos weer terug!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *