Style

EHBM(enstruatie) – Ik testte Livia!

Als we het over menstruatie en de bijhorende pijn hebben, dan kan bijna elke vrouw in de wereld daar wel haar zegje over doen. Bij de een is het ‘een walk in the park’, terwijl anderen soms meer dan een week ‘t liefst van al onder een deken zouden willen wegkruipen door de heftigheid van hun menstruatie. Ik was één van de gelukkigen die tot de eerste categorie behoorde.

Sinds mijn zwangerschap ben ik ongevraagd van kamp gewisseld. Waar ik vroeger na ongeveer twee dagen van alle – al zeg ik het zelf, milde – klachten verlost was, word ik nu geconfronteerd met zware krampen, zwaarder bloedverlies en uit de pan swingende hormonen, die soms tot een anderhalve week kunnen aanhouden. Blijkbaar niet zo heel abnormaal na een zwangerschap, maar wel eentje die heel wat miserie met zich meebracht.

Livia

In het begin nam ik m’n toevlucht tot pillerij allerlei, maar mits ik dit niet élke maand wil doen was ik méér dan benieuwd naar de Livia, de zogenaamde ‘stopknop voor menstruatiepijn’. Ik wilde immers niét afhankelijk worden van pijnstillers om elke maand die rotperiode te overbruggen.

Wat is’t?

Livia ontstond als een alternatieve, niet-medische oplossing voor heftige menstruatiepijn. Het is een een klein apparaatje dat dat zachte elektrische pulsen uitstraalt die de zenuwen als het ware gaan afleiden. Wanneer je zenuwen immers bezig zijn, zijn de zenuwuiteinden gesloten. Op die manier kunnen de pijnsignalen niet meer langs je hersenen passeren en wordt de pijn dus niet gevoeld. Deze techniek is ook niet ‘verslavend’, in tegenstelling tot medicijnen.

Livia

Bijkomend voordeel: als je pijnstillers neemt om je menstruatiepijn te verlichten, beginnen deze pas na ongeveer 30 minuten te werken. Met Livia wordt de pijn onmiddellijk minder. Een zegen voor mensen met zware menstruatiekrampen of voor vrouwen met endometriose.

De Livia Praktisch

Om Livia te gebruiken hoef je enkel de gel-pads op je onderbuik plakken en het toestelletje aan je broek te bevestigen. Meer is het eigenlijk niet. Je zet het toestel aan en past de intensiteit aan naar wens, afhankelijk van je klachten.

Livia

De gel-pads dien je maandelijks te vervangen en plak je op de zogenaamde ‘vlinderpads’, die de elektrische pulsen uitsturen. De batterij laadt via USB op in 2 uur tijd en heeft een autonomie van meer dan 20 uur. Het toestelletje heeft 25 verschillende intensiteitsinstellingen en is dus voor iedereen geschikt, onafhankelijk van je lichaamsbouw of gewicht.

Livia

Let wel: Livia mag niet gebruikt worden door personen met een hartsimulator (zoals een pacemaker), met andere ernstige en gekende hartproblemen of met een ander elektronisch implantaat. Ook mag het niet gebruikt worden door zwangere of borstvoedende vrouwen en meisjes jonger dan 16 jaar.

Werkt het?

Ik heb normaal een vrij hoge pijngrens, maar merkte dat onverwacht felle pijnscheuten en krampen er soms voor zorgden dat ik minder goed geconcentreerd was doorheen de dag en dat ik ‘s avonds soms echt met zware krampen in mijn onderbuik ging gaan slapen. Ook zag voeger niemand aan mij het wanneer ik mijn menstruatie had, nu kreeg ik al wat vaker de opmerking “de tijd van de maand zeker?”. Blijkbaar is mijn lontje toch wat korter dan normaal geworden.

Maar gek genoeg, de Livia werkt! Het doet ook helemaal geen pijn. Wie bekend is met elektroshocks zal het gevoel wel kennen, maar vergelijk het met een licht kriebelgevoel. Als je ‘m natuurlijk direct full-force gebruikt kan het wel even prikken, maar als je net als ik opbouwt op basis van je klachtenritme, voel je bijna niet dat je ‘m draagt.

Livia

Mijn klachten zijn het zwaarst in de late namiddag en avond, dus ik zette de intensiteit van het toestelletje naar de namiddag toe een beetje hoger. Dit zorgde er voor dat ik tegen de avond vrijwel pijnloos was, en zonder problemen in slaap kon vallen. Wellicht waren de krampen er wél nog, maar ik voelde ze gewoon niet. Nice!

I know, dit toestelletje is niet zo heel goedkoop, maar voor mensen die écht last hebben van pijnlijke menstruatie of endometriose zal dit wellicht een worst wezen. Het werkt. Gedaan met kronkelen onder dat dekentje tegen de pijn, of de pil-popping om normaal te kunnen functioneren. En trust me, vroeger ging ik het ook te duur gevonden hebben, maar toen zat ik nog in kamp ‘no-pain’.

Een Livia starter pack – met Livia-toestel met toebehoren (3x gel pads, flower pads, twee skins, de oplader en een opberg-etui) kost €159 en is verkrijgbaar bij de apotheek, maar ook bij Vanden Borre, MultiPharma, Media Markt, Krefel, Amazon.fr en Hifi. De pads die je elke maand moet vervangen zijn apart verkrijgbaar en kosten €24,99 per zes. Meer info op de website van Livia.

Groetjes,

Laura

8 thoughts on “EHBM(enstruatie) – Ik testte Livia!

  1. Wow wat handig!!! Ik had zelf nooit zoveel klachten en sinds kort ben ik nu aan de prikpil dus voor mij nu helemaal geen menstruatie meer. Maar ik wist niet eens dat zoiets bestond, fijn dat het helpt!

  2. Toevallig had een klasgenoot dit ook, en zij heeft er heel veel baat bij. Gelukkig heb ik niet zoveel last van menstruatie, maar voor mensen die er vele last van hebben lijkt dit echt een uitvinding te zijn

  3. Wat fijn dat het zo goed werkt, hier eigenlijk nooit echt klachten, maar had vroeger wel vriendinnen die echt dagen met buikpijn thuis waren, zo heftig was het altijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *