parfum

Eau de Cologne – 4711

Vorig jaar zaten wij rond deze periode in Keulen! Daarom zou ik deze ‘parfum van de week’ dan ook willen opdragen aan één van de uithangborden van deze bruisende stad, namelijk de enige échte Eau de Cologne!

P1010384

Kennen jullie 4711? Je spreekt het uit als 47-11 en het wordt ook wel ‘Echt Kölnisch Wasser’ of ‘echte eau de cologne’ genoemd. Misschien is het voor jullie leuk om even de geschiedenis achter dit geurtje te kennen? Want ik geef het toe, ik was een beetje mindblown toen ik hoorde hoe alles ontstaan was. Wél, obviously komt de 4711 komt uit Duitsland, en was eigenlijk ontwikkeld als geneesmiddel. Onze goede vriend Napoleon, die in zijn tijd Keulen tot het Franse rijk mocht rekenen, had echter strenge regels opgelegd omtrent geneesmiddelen. De inventieve Duitsers wilden echter niet zomaar hun fabrieksgeheim op tafel leggen, dus verkochten ze het als een parfum. Dat was niet eens zo raar, want het medicijn rook best wel goed.

P1050611

De naam 4711 komt van het huisnummer van het pand aan de Dom in Keulen, waar het product vanaf circa 1794 werd geproduceerd door de familie Mühlens. Wij zijn er toen geweest, en nu is het eigenlijk meer een parfum-souvenier-winkeltje geworden. Het bestaat dus al een tijdje, dus héél wat vrouwen zullen er wel al eentje in hun kast hebben staan. Mijn oma onder andere, en nu staat er een kleintje in mijn kast.

P1010386

Het geurtje is niet typisch voor een geslacht. Zowel mannen als vrouwen gebruiken ‘m en als ik mijn oma vroeger moest geloven, gebruikte mijn opa in het geniep erg vaak haar flacon. Het is een erg frisse geur, maar toch moeilijk te plaatsen in één categorie. Dit zijn de geurnoten:

  • Top: citroen, bergamot, basilicum, perzik, sinaasappel
  • Midden: bulgaarse roos, meloen, jasmijn, lelie
  • Basis: musk, patchouli, cedar, sandelhout, moss

Intussen bestaan er zoveel verschillende varianten van het parfum, dat je er dus een volledige winkel mee kan vullen (cfr. het pand aan de Dom). Ik vind het origineel nog steeds het beste. Het ruikt voor mij naar oma, dus het heeft voor mij een emotioneel gegeven. Gelukkig moet je er niet helemaal voor naar Keulen, en kan je het gewoon bij de parfumerie gaan halen!

Ga zeker eens snuffelen, want misschien doet het jou ook wel denken aan je (over)grootmoeder, moeder, groottante of .. !

Groetjes,

Laura

9 thoughts on “Eau de Cologne – 4711

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *