Baby, Mommy

Aromatherapie bij baby’s, hoe zit dat?

Al vanaf het eerste moment dat Aline’tje naar de crèche ging, merkte ik dat haar neusje af en toe verstopte. Heel normaal blijkbaar, want als één kindje ‘s morgens met een snotneus afgezet wordt, is de kans groot dat tegen de avond vijf andere kindjes met een snotneus naar buiten gaan. Eigen aan de crèche zeker? Een van de onthaalmoeders vertelde me echter dat ze haar eigen kleinkinderen door aromatherapie van de meeste kwaaltjes weet te behoeden. Curieus als ik ben ging ik op zoek naar informatie hierover online, maar zo veel vond ik eigenlijk niet terug ..

Intussen heb ik mij hier wat verder in verdiept – én toegepast! – en vond ik het misschien wel handig om dit met jullie te delen. Al was het maar om toch enkele snotneuzen minder uit te spoelen op het einde van het jaar. Bij Aline heeft het alvast ontzettend geholpen, want ze is veel sneller genezen dan haar crèche-genootjes.

Aromatherapie - Phytosun

Maar eerst even dit ..

Gebruik NOOIT essentiële oliën voor kinderen jonger dan drie maanden! Ze zijn dan nog te klein en hun longen nog te kwetsbaar om aan deze actieve stoffen blootgesteld te mogen worden. Enkel op medisch voorschrift én begeleiding kan dit sporadisch eens voorvallen. Is je kindje ouder dan drie maand, maar jonger dan twee jaar? Neem dan even contact op met je arts of apotheek vooraleer je aan de slag gaat. Niet alle oliën zijn immers geschikt voor kleine kinderen.

Wat is ‘t?

Essentiële Oliën bevatten heel veel verschillende actieve stoffen met buitengewone eigenschappen. Geen proteïnes, lipiden, suikers, mineralen, vitamines, .. maar eigenlijk gewoon het beste wat de planten aan aromatherapeutische waarden te bieden hebben. Natuurlijker is moeilijk. Het gebruik van Essentiële Oliën levert al jaar en dag positieve resultaten bij zowel lichamelijke klachten (bv. bij alle luchtwegaandoeningen) als psychische klachten (bv. bij slaapproblemen, angsten …). Veel mensen zweren er bij, en mensen die bijvoorbeeld actieve beoefenaars zijn van homeopathie zijn trouwe gebruikers van essentiële oliën. Je kan ze smeren, inhaleren, innemen of toevoegen aan iets.

Hoe doe je ‘t?

Voor kleine kinderen bestaan er drie ‘veilige’ mogelijkheden om de essentiële oliën te gebruiken: toevoegen aan hun badje, vermengd in massage-olie of verstuiven in de kamer. Met het eerste heb ik niet zo heel veel ervaring, maar met de massage en het verstuiven dan weer wel.

Babymassage is leuk om te doen, omdat vrijwel elke baby ervan houdt om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. Ook voor de moeder-baby-band doet het wonderen. Je neemt je klassieke – uiteraard niet-geparfumeerde – massage-olie en vermengt deze met een essentiële olie. De verhouding kan verschillen van essentiële olie tot essentiële olie en vraag je uiteraard ALTIJD best nog eens na bij de apotheek of arts. Vaak wordt aangeraden om 1 druppeltje toe te voegen bij 5ml olie. Soms kan het wat meer zijn, maar dat hangt opnieuw af van welke olie die je gebruikt.

Aromatherapie - Phytosun

Verstuiven in een luchtverstuiver is dan weer iets efficienter bij een verkoudheid, omdat de olie geinhaleerd wordt en zo iets beter z’n werk kan doen. Maar hier geldt weer hetzelfde principe: voorzicht zijn met je verhoudingen én met de verstuif tijd. Ikzelf gebruik de Pietra verstuiver van Phytosun om de olie in te vermengen, en gebruik nooit meer dan drie druppeltjes in het volledige reservoir. In feite mag het iets meer zijn, maar ik wilde ook niet met de maximale dosis gaan werken. Heb je toch liever een ‘kiddy’-exemplaar in huis? Dan is de ‘Louise’-verstuiver – of het lijnzaadkussentje – misschien meer je ding!

Welke essentiële oliën mag je gebruiken?

Zoals ik hierboven al aanhaalde, is niet elke olie geschikt voor kleine kinderen. In cosmetica zorgen bepaalde ethische oliën zelfs bij volwassenen nog voor irritatie. Gelukkig zijn andere essentiële oliën dan wél weer bekend omwille van hun zachte werking en kunnen dus zelfs bij heel jonge kinderen gebruikt worden. Ikzelf gebruik het liefst van al de essentiële olie van Phytosun en zusje Kalip’tus Baby. Deze zijn makkelijk bij de (online) apotheek te verkrijgen en zijn hoog aangeschreven bij artsen & apotheken.

 • Essentiële Olie van Grove Den: zorgt voor het vrijmaken van de luchtwegen, alsook het verhogen van de weerstand. De olie werkt rustgevend en zorgt voor een frisse en verruimende geur. Verhoudingen hier zijn 1 druppeltje per 5ml olie, of 1 druppeltje per dosis douchegel.
 • Essentiële Olie van Eucalyptus Radiate: verwar deze niet met een ander type eucalyptus, want sommige essentiële oliën van eucalyptus zijn verboden voor kinderen. Eucalyptus heft dezelfde werking als grove den, al is deze iets sterker van geur en behoeft deze dus een lagere dosering.

 • Essentiële Olie van Lavendel Officinalis: helpt je tot rust te komen, te ontspannen en zorgt bijgevolg voor een rustige nacht. Als je het aanbrengt op kleine wondjes, kloofjes of zonnebrand – let wel, bij iets oudere kinderen, niet bij baby’s – zorgt het snel voor verlichting. Verhoudingen zijn hier hetzelfde als bij die van Grove Den, al mag je hier tot 5 druppeltjes van in de verstuiver doen.

 • Essentiële Olie van Bittere Sinaasappel: kalmeert je kindje voor het slapengaan. Veel ouders druppelen dit op de knuffelbeer, want naar’t schijnt verjaagt bittere sinaas en andere citrusvruchten alle nachtmerries. Zo hoeft je kindje nooit meer nodeloos verdrietig of onrustig te zijn.

 • Essentiële Olie van Citroen: citroen stimuleert het afweersysteem. Grove Den kan hier eventueel bij gecombineerd worden in geval van luchtwegproblemen. Deze olie werkt tegelijkertijd erg rustgevend en zorgt ervoor dat je kleintje zacht kan slapen.

Aromatherapie - Phytosun

Bittere sinaasappel en Eucalyptus Radiate zijn de meestgebruikte oliën bij ons thuis. Citroen vond ik zelf een beetje te overheersend en lavendel gebruiken we voornamelijk in onze autoverstuiver.. Die wilde ik dan niet per sé nog eens in huis. Variatie kan geen kwaad hé? Plus, mandarijn had onrechtstreeks ook een positief effect op m’n eigen gemoed. En je weet: een happy mommy is happy baby!

En wat met smeren?

Ik haalde hierboven al eens aan dat een essentiële olie op de huid smeren van een jong kind niet zo evident is. De huid is nog heel gevoelig, dus er kan al snel irritatie optreden wanneer je aan het smeren gaat. Vermengen met massage-olie is één oplossing, maar sommige producten hebben een speciale samenstelling, speciaal voor baby’s.

Als voorbeeld: Een ab-so-lute aanrader voor verkouden kindertjes, is de Kalip’tus Babybalsem. Een aangename geur, een makkelijk te smeren textuur én niet vettig. De Essentiële Oliën die in de balsam verwerkt zijn (grove den, eucalyptus radiate en ravintsara) zijn 100% zuiver en natuurlijk en geschikt voor baby’s vanaf 1 maand. Ik leerde dit product ook kennen via iemand van de crèche, en kan het intussen ook iedereen – en ja, #NONspon ! – aanbevelen.

Aromatherapie - Phytosun

De babybalsem zorgt immers voor een vrije ademhaling en verhoogt op natuurlijke wijze de weerstand. Een beetje zoals de Vicks-balsam van vroeger, maar dan minder agressief. Je brengt gewoon twee vingertopjes balsem aan op je baby’s borst en/of rug en je herhaalt dit maximaal 2 keer per dag bij baby’s vanaf 1 maand en maximaal 5 keer per dag vanaf 3 maanden. Je kan het eventueel ook op de voetzooltjes smeren, maar niet elke baby vindt dit leuk. Naar’t schijnt zou dit ook helpen tegen een verkoudheid.

De producten van Phytosun & Kalip’tus zijn verkrijgbaar bij de (online) apotheek. Neem altijd contact op met je huis- of kinderarts vooraleer je met aromatherapie start en vraag ook aan je apotheek om duidelijk de correcte dosering te vermelden. Zo vermijd je irritaties bij je kind, of erger. Ga nooit op eigen houtje gaan experimenteren. Daar je kindje immers niet beter van.. Een verwittigde ouder is er twee (of meer!) waard.

Groetjes,

Laura

21 thoughts on “Aromatherapie bij baby’s, hoe zit dat?

  1. Kan voor jezelf ook handig zijn hé. Alles wat ik hierboven schrijf, is ook voor volwassenen van toepassing. Al zijn de verhoudingen uiteraard anders.

 1. Wat een goed artikel en handige tips, nooit zo over nagedacht, maar dit ik een goede en natuurlijke oplossing. En een kleine massage vinden baby’s natuurlijk altijd lekker en zo prima te combineren.

 2. Interessante blog! Ik heb zelf geen kinderen maar dit is vast nuttige informatie voor de mensen die wel kinderen hebben.

 3. Deze moet ik onthouden, wel geen baby’s meer, maar dit kan voor iedereen natuurlijk. In de eerste jaren hadden beide jongens best vaak verkoudheden en luchtweginfecties, met alles van de crèche kwamen ze thuis (en hadden wij dus ook last). Nu bijna nooit meer, maar dit lijkt me echt een fijne manier om als ondersteuning erbij te hebben.

 4. Ikzelf heb zelf een opleiding aromatherapie gevolgd en dus fan! Gebruik meestal het Belgische merk Sjankara of het Franse Pranarôm, wat ook twee veilige merken zijn

  1. Pranarôm ken ik ook, maar niet zo makkelijk verkrijgbaar waar ik woon! Bij ons kiezen ze heel vaak voor Phytosun of Puressential vandaar dat ik ook mijn ervaring enkel maar over deze producten kon schrijven. Online kopen kan een optie zijn, maar dan ‘verlies’ ik een beetje het deskundig advise van de apotheker, en in het geval van m’n kleine baby thuis, heb ik toch graag nog wat extra advies voor ik aan de slag ga!

 5. Ik las laatst een artikel over huisdieren en essentiële oliën. Het blijkt dat honden en katten er goed ziek van kunnen worden alleen al als je bijv een oliebrander gebruikt of zo’n vernevelaar. Ik realiseerde me toen dat het idd handig is om me eerst te verdiepen in dit soort oliën voordat ik het aanschaf en gebruik in mijn brander. Goed dat je dus ook waarschuwt.

 6. Wat goed van je dat je dit allemaal hebt uitgezocht. Ik denk dat veel mensen naar de dokter zullen gaan als er symptomen zijn die langer aanhouden. Dat hoop ik althans. Wel een goede disclaimer, eerst naar de huisarts voor advies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *